
Du kender sikkert udtrykkene: At sige noget på falderebet, ikke at stikke op for bollemælk, at noget går over stok og sten, og at det regner skomagerdrenge.
Men hvor kommer sådan nogle udtryk egentlig fra?
De såkaldte idiomer er (ofte) særprægede udtryk, der gradvist er vandret ind i den almindelige sprogbrug. Undervejs i denne langsommelige proces har de tabt deres oprindelige billedrigdom, og vi lægger derfor ikke længere mærke til det særprægede i dem. Vi bruger dem bare. Og det er på en måde lidt synd.
Vores idé er: For at genskabe forbindelsen til idiomernes ofte dybt originale billeder, kan man fortælle et par gode, relevante historier. Der vel at mærke har afsæt i de af sprogforskerne fremfundne, rigtige forklaringer.
Det er lærerigt nok i sig selv; dertil kommer, at undersøgelsen ofte kan pege tilbage på det, det danske sprog og således vi er rundet af: landbruget, fiskeriet, håndværket – og tyskerne.
Der researches konsekvent (på grænsen til benhårdt) for at finde de korrekte forklaringer på de skæggeste og mest relevante udtryk. (Se stakken af bøger på fotoet - flere er siden kommet til ...)
Vi har allerede lavet to lydhistorier, to prøver ('på falderebet' og 'gå i brechen for'). Potentielle samarbejdspartnere kan få dem at høre. Kontakt os, og vi sender en lille digital godtepose pr. mail eller vi gi'r et link til dropbox eller lignende.
Varighed pr. stk.: 7-8 min.