Gå til hovedindhold
Hjem

Hovedmenu

  • Lydhistorier
  • Bøger
  • Film
  • Fremtidige projekter
  • Blog
  • Om
  • Kontakt
SÅDAN BLI'R DU RIGTIG DANSKER

Bogen er på 94 sider, i farver, og den rummer overvejelser om, hvad det vil sige at være dansker, og hvad dansk kultur er. 
En sigende undertitel kunne være: "En kærlig mobning af hyggefolket!" 

Der er henvisninger til, hvordan man bedst kan lange stegt bacon til sig til julefrokoster. 
Der er refleksioner over Mærskcontainere, nyere dansk ølhistorie, hygge (selvfølgelig), Den lille Havfrue, tillid (selvfølgelig), PH-lamper, korruption (mangel på!), pakkeleg, badminton, halinspektører o.m.a. 

Bogen er rigt illustreret. Det er forfatteren selv, der står for alle tegninger. Der er af og til tale om pasticher.   

Sådan bli'r du rigtig dansker koster 128,- vejl. og kan købes direkte hos fx Gucca eller Saxo.
Og husk: Din lokale boghandler kan bestille den, så den er klar i butikken næste dag eller to dage senere. 

ANMELDELSE:

Det er en både humoristisk og øjenåbnende oplevelse at læse denne bog om danskheden, skarpt udført med satirisk pen og i sjov stregtegning.

SINDSSYGT LANGT UDE KØBENHAVNSKE GODNATHISTORIER 2

Bogen indeholder syv fantasifulde beretninger om København - og mere end 50 illustrationer. 
Velegnet til oplæsning. Aldersgruppe fra 6 år.  
Illustrationerne er alle udført af forfatteren himself.

Man kan fx læse om kong Christian den Syvendes hang til mærkelige bygninger; Preben Jenkas karriere inden for tyggegummi-tygning: tre kinesiske gademusikanter, der efter en lang, farefuld færd ankommer til Højbro Plads. 

Alle historierne i bogen kan høres gratis på nettet i dramatiserede udgaver. De er blevet hentet mere end 250.000 gange.

ANMELDELSER:

"Vi er vilde med Boris Boll-Johansens finurlige fortællinger for børn og voksne." - Magasinet Vi forældre

"Klørkonge.dk er perfekt for børneforældre og barnlige sjæle." - Politiken

"Fis og ballade og sjovt at læse højt." - Lektørudtalelse

Papirbog, paperback, 118 sider, vejl. pris 79,-
Køb den hos Saxo fx her. 

Ebog, vejl. pris: 39,- (køb den fx hos Saxo.) 

Man kan også låne den gratis på eReolen. 

 

SINDSSYGT LANGT UDE KØENHAVNSKE GODNATHISTORIER 1

Genudgivelse af klassikeren fra 2001. Den bog, der satte hele serien i gang!

Vi vidste muligvis godt, at København i sin tid blev grundlagt af biskop Absalon. Det siger historiebøgerne i hvert fald. Men i Sindssygt langt ude københavnske godnathistorier 1 røbes det, hvordan han modigt svømmede helt alene ud til et sørøverskib og huggede arme og ben af piraterne. Vi skal også høre om kunstneren Bissen, der en morgen roede ud på Sortedamssøen for at vække flodguderne Nilen og Tibern, der overnattede i København. Og hvem vidste, at Valby Bakke gemmer på et stort hvalskelet? Eller at det var en skovtrold, der byggede Bellahøj Badet til Christian den Fjerde? Eller at elg-giganten i den sene middelalder pludselig vadede over Øresund for at skabe skræk og rædsel (og svine rundt i en af de københavnske parker)?
Jovist, der er mange forklaringer i denne bog, og hvis du synes, det lyder usandsynligt, så er det, fordi du ikke har læst den grundigt nok.

Der er i alt 20 små historier. 

ANMELDELSER: 

"Kan man holde masken er bogen yderst velegnet til oplæsning."
– B.T.

"... Sindssygt langt ude københavnske godnathistorier giver en ny generation af opvoksende danske børn muligheden for resten af livet at forbinde hovedstadens navn med et skævt, naivt univers bestående af tossede konger, pjattede ballademagere, trolde, drager og skrupskøre kællinger."
- Politiken. 

"... En fornøjelig humørspreder."
- Lektørudtalelse. 

"Disse muntre fortællinger er en god investering."
- B.T. Søndag

DATA
Papirbog, 138 sider, sorthvid, paperback.
Vejl. pris: 79,-
Køb den fx hos Saxo. 

Ebog (pdf), vejledende pris: 39,-
Køb den fx hos Saxo.

Man kan også låne den gratis på eReolen. 

 

SOLSORTEN I MIT VÅBEN

Solsorten i mit våben er en roman om en tid og et sted: Rødovre, i 70'erne og 80'erne. En kærlig-kristisk skuen tilbage på forstadsmiljøet og en finkæmning af området for sansede detaljer og fundne følelser. Rødovre fortroliggjort. 

En del af romanen foregår i en nutid, hvor en voksen fortæller tager afsked med sin døende mor i barndomshjemmet. Og således afsked med barndommen som vi møder i forskellige nedslag: den første forelskelse, sommerhusferierne, bøllerne, kammeraterne, den Arne Jacobsenske skole, fluorskylning, Rødovre Centrum, Legolege, Vestvolden. 

Solsorten i mit våben er rå, følsom, humoristisk og fuld af skæve pointer – og fuldstændig præcis. Sådan var det. 
 

Uddrag 
"Der var én ting, der var specielt uhyggeligt ved De glostrupske Sletter, og det var det gigantiske monstrum af et industrielt krematorium, der rejste sig derude. De røde øjne hævede sig i natten, de ligesom vogtede over den gråstrivrede helvedeskube underneden og blinkede erindringen om det endelige bål ind i folkets slumrende hjerter. Memento mori. Jeg snakker om Vestforbrændingen. Jeg snakker om amtets evige ild, der hver eneste nat, året rundt, også julenat, fortærede de forsamlede forstæders affald i rungende højovne. Også Kængu. Også lille Kængu måtte derind, kværnes som en bakterie under velfærdsstatens korstog." 

Det skrev anmelderne  

“Det er hverdagsrealisme, når den er bedst.”
– Nordjyske Stiftstidende

“Det lykkes faktisk Boris Boll-Johansen at skrive det dagligsprog, andre taler, op til knitrende litterær kvalitet.”
– Jyllands-Posten

“Veloplagt og charmerende generationsroman.”  
– Politiken

“En usædvanlig tiltalende og indsigtsfuld bog om barnealderen (...). 'Solsorten i mit våben' er en beskeden og uanseelig bog. Den gør intet postyr af sig selv og står uden for alle litterære moderetninger."
– Fyens Stiftstidende

“Det handler om alt det, alle vores barn- og ungdomme handler om, og som vi tærer på resten af livet, men det gør det på en ny og original, levende og sanddru måde, og det er det, der er en kunst.”
– Weekendavisen

“'Solsorten i mit våben' (…) fremskriver det sære i det ordinære, det fascinerende i det kedsommelige, det hemmelighedsfulde i det trivielle (…)”
– Information

“En fin og indfølt roman fuld af underfundig humor og varme.”
– Det fri Aktuelt

“Siden Dan Turell skrev sit skelsættende generationsportræt 'Vangede billeder' i 1975, har jeg længtes efter et tilsvarende projekt omkring den generation, der kom til verden midt i 1960’erne. Det ønske har Boris Boll-Johansen hermed indfriet.”
– Vejle Amts Folkeblad

“Man får lyst til bare at fylde op med brudstykker af disse eminent citérbare sider og lade enhver, der kan læse, selv få syn for sagn.”
– Litteraturmagasinet Graf

Data
138 sider, paperback, udkom først gang i 1999 på forlaget Rosinante. 
Pris, vejl.: 79,-
Kan købes hos fx Saxo her. 

 

SINDSSYGT LANGT UDE KØBENHAVNSKE GODNATHISTORIER 3

Den tredje og foreløbig sidste bog i serien om de "sindssygt langt ude københavnske godnathistorier". 

Denne bog baserer sig i lighed med 2'eren på lydhistorier, som vi allerede kender fra podcastserien. Man kan finde de underholdende, populære, lydeffektspækkede, indlæste fortællinger her på siden (se under "lydhistorier") eller på iTunes. 
De oprindelige manuskripter er i dagens anledning blevet (let) justeret, så de nemmere kan læses selvstændigt.  

I denne bog skal vi bl.a. høre om

  • ingolfianerne, der parkerer deres rumskib ude på Kløvermarken
  • gråbrødrene, der hader farver og derfor render rundt og sprænger gule mælkebøtter og røde postkasser i luften
  • hvorfor "Sølvgade" hedder Sølvgade (forklaringen indebærer ikke overraskende en landsdækkende indsamling af temmelig meget sølv)
  • hvad "Svanemøllen" oprindelig blev brugt til

De øvrige historier rummer lige så meget gak i gågaden. 

Data: 110 sider, paperback, sort/hvid, mere end 50 illustrationer. 

Man kan købe papirbogen for ca. 79,- på fx Saxo her
Og ebogen for ca. 45,- på fx Saxo her

 

AMA'RKANSKE GODNATHISTORIER
1. oplag udsolgt – nu som paperback

Ama'rkanske godnathistorier består af 24 fortællinger, der alle omhandler lokaliteter, fænomener og historiske forhold på Ama'r. Det kan være Kongelunden, sildemarkedet i Dragør, Tårnby Torv, kasematterne på Kastrup Fort, Amager Centret ... Nogle gange behandles emnerne sobert og stringent. Andre gange absolut u-stringent! Men sproget er altid levende, ikke for avanceret. Det er en børnebog. Og den er velegnet til højtlæsning. Fra ca. 6 år. 

OM BOGENS BAGGRUND
Det var en kølig vinterdag i starten af 2016. Jeg gik en tur på Amager Fælled med et par mennesker fra en vandregruppe, som jeg er medlem af. 
På turen mødte jeg den unge historiker, Trine Jerichau Roslev. Vi blev ret hurtigt enige om, at det kunne være sjovt at forsøge at videreformidle vores glæde over øen Amager til børn og unge. Vi var (og er) begge ret glade for øen. 

Godt et halvt år efter vandreturen begyndte et projekt at tage form. Vi tog udgangspunkt i min Aarhusbog, der både rummer røverhistorier og rigtige historier. Dengang skrev jeg dem begge selv. I tilfældet en Ama'rbog, ville det være oplagt, om Trine (cand.mag. i historie) skrev de rigtige historier.
Vi prøvede et par fortællinger af på hinanden, fandt en fortællestil, blev enige om at crowdfunde bogen, og efter et par grafiske forsøg fandt vi det rigtigst at adskille historierne – løgne-historier og faktuelle historier – ved hjælp af farven på bogsiderne. Aarhusbogen er en vendebog. 

Ama'rkanske godnathistorier blev crowdfundet med 36.000 kr. Den udkom i november 2017 til en reception i den hyggelige boghandel Det var Zittans på Amagerbrogade. Mange backere benyttede lejligheden til at komme forbi og hilse på og hente deres ting. 

I weekenden efter receptionen var Ama'rkanske godnathistorier et mindre hit på Klørkonges stand på Bogforum. En plakat i A2-format med et selvtegnet Ama'rmotiv lokkede folk til.
I december 2017 kørte Amager Bladet en konkurrence, hvor vores bog var hovedpræmie. Det gav også et godt mersalg. 

ANMELDELSER:

"Egner sig for hele familien."
– Lektørudtalelse, Dansk Bibliotekscenter

" Jeg synes at ideen med at mikse de to fortælleformer er ret genial til at vise, at fortiden er helt forunderlig."
– Bloggen Fortidsformidling (link til anm.)

Ebogen kan fx købes her. Den koster ca. 90 kr. 
Paperbacken kan fx købes her. Den koster ca. 178 kr. 

 

MAGASINET MENNESKE - nu som bog
- en slags Svikmøllen for poeter

Denne bog består af en blanding af grafik (tegneserier, vignetter og vittighedstegninger) og tekster (kortprosa, breve, pasticher og essays). 

Kan købes via Saxo her (papir). Pris: 99,-
Eller via Saxo her (ebog, pdf). Pris: 79,- 

Referencen til mennesket er åbenlys, når teksterne handler om kroppen, fx om sexualitet, mad, bumser og afføring. Andre gange skal man søge lidt bredere for at finde en forbindelse, fx i udtrykket “man er jo blot et menneske” - underforstået en smule dum, men også glad, naiv og nysgerrig.

Tegneserierne behandler bl.a. den pudsige omstændighed, at viser-ure så godt som altid fotograferes i positionen 10 minutter over 10. Der er også en ordløs tegneserie, der udnytter de velkendte logoer: Stryhns, Prada, Matilde kakaomælk, Mercedes etc. (som viser sig at være mere sigende end nok så meget tekst). 

Det grafiske udnyttes endvidere, når nogle af teksterne gengives som en art ‘falske faksimiler’, dvs. når de optræder, som var de affotograferede. Det kan fx være fra en opbyggelig bog fra ca. 1850, eller det kan være fra en rapport, der er udfærdiget af "Institut for Profylaktisk Psykiatri”.
Vi befinder os da – som man måske fornemmer – i afdelingen for pasticher. 

Magasinet udkom oprindelig på forlaget Fahrenheit i 2007-09. Der nåede at udkomme fire numre, inden det blev indstillet. Magasinet blev udgivet i abonnementsform og var hver især på 52 sider.

Boll-Johansen har nu i samarbejde med en redaktør udvalgt de bedste tekster og tegneserier fra de fire magasiner – hertil kommer mere end 70 sider nyt materiale.

DATA
Tekst, tegninger og grafisk tilrettelæggelse: Boris Boll-Johansen
Forlag: Klørkonge
Udgivet: 11.11.2016
Sidetal: 211 
Papirbog, vejl.: 99,- køb den fx hos Saxo
Ebog, vejl.: 79,- køb den fx hos Politiken Books
 

 

AARHUSIANSKE GODNATHISTORIER

Muntre historier om Aarhus. Velegnet til oplæsning. Fra ca. 6 år. 

Sideantal: 164, alle i farver. 

Sølle 99,- kr.!

Eller lån den gratis på eReolen. 

Bogen indeholder både sande forklaringer og løgnagtige historier om Aarhus. (Hvilke historier, der er fri fantasi, og hvilke, der er historisk korrekte, er tydeligt markeret.) Bogen består af 20 historier, talrige illustrationer samt både gamle og nye fotografier fra den jyske hovedstad. 

I Aarhusianske godnathistorier kan man fx læse om:

  • statuen af Dalgas 
  • vandtårnet på Randersvej
  • en af byens berømte runesten 
  • Hasle kirke 
  • Vejlby kirke 
  • et kalkmaleri i domkirken 
  • et særpræget fodaftryk i muren på Bispetorv
  • Aarhus' byvåben .. og meget andet. 

ANMELDELSER:

"Perfekt oplæsning for børn, der kender byen godt. Boris Boll-Johansen skriver enormt underholdende, og bogen er rigt og farverigt illustreret med fotografier og tegninger lavet af forfatteren selv." *****
– Aarhus Stiftstidende

"(...) Boris Boll-Johansen har den lavmælte, underfundige, småplatte, hjertensgode, naivistiske forfatterstemme, som intet folk kan undvære. Heller ikke det jyske." ****
– Politiken

"Den skæve vinkel og ideen med at vende tingene dygtigt på hovedet får mig til at tænke på [Rune T.] Kidde, og det er en stor ros. Ikke andre lokalhistoriske bøger ligner denne."
– Carsten Güllich-Nørby, lektørudtalelse, Dansk BiblioteksCenter.

Pris papirbog, vejledende: 99,- (find den fx hos Saxo). 

Pris ebog (pdf), vejledende: 49,- (find den fx hos Saxo).

En del – om ikke ligefrem de fleste – boghandlere i Aarhus har i anledning af Kulturbyåret 2017 bogen stående på hylderne. 

Bogen er en af Danmarks første crowdfundede bøger. Godt 100 fundere samlede 35.000 kr. ind i vinteren / foråret 2013. Projektet har sin egen selvstændige, men nu ikke længere aktive blog. 
Klørkonge.dk lavede i samarbejde med Scandinavian Book og Aarhus Stiftstidende i foråret 2014 en skrivekonkurrence. 120 bøger blev udloddet til fire vindende klasser. 

 

LOCKOUTEN I 13
- en crowdfundet aktualitetsroman

 

OM BOGEN, indhold:
Lockouten i 13 er en roman, der udspiller sig i de fire uger, den store lærerlockout i 2013 fandt sted. Dengang det genneminstitutionaliserede Danmark befandt sig i en art undtagelsestilstand. 

Vi følger Østerbroparret, Mie og Eske, der afskiber deres to døtre til bedsteforældre i Aarhus. Dermed får parret en del uventet fritid. Og hvad skal de stille op med den? 

Mens uge 1 er ret normal (bortset fra, at det jo er underligt, at ungerne mangler), sporer man allerede i uge 2 visse opløsningstendenser. Eller er det snarere en samling af tankerne, der finder sted? Og hvis det er tilfældet: I hvor høj grad er denne nye tilstand så hjulpet på vej af de såkaldte "lockoutpiller", der sælges i Fælledparken?

Sådan går det derudad, til vi i uge 4 finder kommunikationskvinden Mie i fuld gang med at mægle i bandekonflikten. Mens Eske gradvist får modet til at lade sin fascination for de helikoptere, der lander på Rigets tag, komme til konkret udfoldelse. 

Bogen udkom medio juni 2016. Den kan ikke købes (se nedenfor). 
Ebogen udkom foråret 2017. Den kan købes hos fx Saxo for vejl. pris 69,- (formatet er epub). 

OM PROJEKTET, det sære: 
Papirbogen kommer ikke i almindelig handel og vil ejheller kunne lånes på biblioteket. Nogensinde. Det er kun crowdfundere, der har kunnet erhverve sig en papirbog. (Crowdfundingen sluttede i april 2014.) Således belønner en forfatter opvakthed og risikovillighed.

Lockouten i 13 kan nu kun erhvervs som ebog.  

Med dette projekt omgår jeg fem centrale elementer i den almindelige udgivelsesproces: legatvæsenet, forlagene, anmelderiet, bibliotekerne og boghandlerne. (Legater: Den blev crowndfundet. Forlagene: Det er en selvudgivelse. Anmelderiet: Den er ikke sendt til anmeldelse. Bibliotekerne: Den kan ikke hjemlånes. Boghandlerne: Den kan ejheller købes.) Ok, indrømmet. Det er det rene gak, klart nok, men der er for lidt gak i den danske, litterære verden, og nogen skal jo gøre det. Og så er den overordnede idé jo selvfølgelig også at presse evt. læsere over i ebogsformatet.) 

Projektet har sin egen blog her. Den er ikke aktiv længere, men der ligger talrige tekstprøver. For det var jo en del af festen: at projektet skulle sælges, inden det var færdigt.